Oefentherapie

Oefentherapie is gericht op het aanleren van gezond beweeg gedrag. In de praktijk blijkt vaak dat klachten voortkomen uit-,beÔnvloed of in stand gehouden worden door een verkeerd houdings- en bewegingspatroon van mensen. Kleine veranderingen hierin kunnen de klachten positief beÔnvloeden. Samen met de therapeut gaat de patiŽnt op zoek naar een oplossing om de nieuwe levensstijl aan te houden. Waarbij een actieve deelname van de patiŽnt in de behandeling en ook thuis wordt gevraagd. Het effect op de langere termijn is belangrijk om het terugkeren van klachten te voorkomen en bij chronische klachten de kwaliteit van leven te verhogen. Er wordt hierbij gekeken vanuit het perspectief van wat iemand kan en weer zou willen doen, ondanks de pijn en de beperkingen. Samen met u kijkt de therapeut naar uw lichaamshouding en manier van bewegen in uw dagelijkse activiteiten.


Bewustbewegen

We bewegende hele dag en meestal onbewust. Wat gebeurt er als u zit, loopt of andere bewegingen maakt? Welke spieren en gewrichten worden daarbij (over)belast? De oefentherapeut kijkt daarbij naar het hele lichaam omdat het lichaam als keten beweegt.

 

Doel

Het doel van oefentherapie is de klachten te laten verdwijnen, verminderen en/of tevoorkomen, uitgaande van uw eigen bewegingsmogelijkheden. Er wordt rekening gehouden met de situatie waarin u zich bevindt en met uw dagelijkse activiteiten.

 

Houdingsadvies

Oefentherapie is er niet alleen om hulp te bieden bij klachten, maar ook om klachten tevoorkomen! De Oefentherapeut helpt u bij het aanleren van een bewust houdings-en bewegingspatroon, waardoor u zelf meer controle krijgt over uw lichaam.